SKŁADNIKI
- 2 szklanki zakwasu żytniego
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 2 litry bulionu warzywnego na włoszczyźnie
 - 300 g surowej kiełbasy białej
 - 200 g kiełbasy podsuszanej
 - 200 g boczku wędzonego
 - 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
 - listek laurowy
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki majeranku
 - ziele angielskie
 - 3 łyżki śmietanki 30%
 - natka pietruszki
 - sól, pieprz
 
      PRZYGOTOWANIE
- Kilka dni wcześniej nastawiamy zakwas na żurek lub korzystamy z gotowego.
 - Gotujemy bulion warzywny z zielem angielskim i listkiem laurowym.
 - Gotujemy jaja na twardo.
 - Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni.
 - Białą kiełbasę gotujemy, a następnie zdejmujemy osłonki i kroimy na grubsze plastry.
 - Białą kiełbasę oraz usmażony boczek i kiełbasę podsuszaną zalewamy bulionem warzywnym z którego wyjmujemy wcześniej włoszczyznę, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
 - Gotujący się wywar przyprawiamy majerankiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
 - Dodajemy stopniowo nasz zakwas, sprawdzając smak, aby żurek nie wyszedł za mocno kwaśny. Gotujemy 15 minut.
 - Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do żuru.
 - Jeśli chcielibyście żurek o gęstszej konsystencji, dodajemy do rozprowadzoną w szklance zupy mąkę.
 - Pod koniec gotowania żurku dodajemy śmietankę.
 - Siekamy natkę pietruszki, jaja obrane ze skorupek kroimy na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do talerzy i zalewamy gorącym żurkiem.
 - Smacznego!
 
      