SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- kostka masła Z Podlaskiej Spiżarni
- szklanka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka śmietany 18 %
- szczypta soli
- 6 garści rodzynek, suszonej żurawiny, posiekanych suszonych moreli i kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
1. Rodzynki, żurawinę, posiekane morele i kandyzowaną skórkę pomarańczy przerzucamy do miseczki, przesypujemy łyżką mąki i dokładne mieszamy.
2. Pozostałą część mąki, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski i także mieszamy.
3. Mieszamy zawartość dwóch misek.
4. W oddzielnej misce łączymy miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 7 minut..
5. Następnie dodajemy jajka, i mieszamy z puszystą masą z masła i cukru.
6. Teraz czas na śmietanę i mąkę z bakaliami, wszystko mieszamy już łyżką, dodajemy orzechy.
7. Blaszkę na keks smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto równomiernie. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni Celsjusza.
8. Do rozgrzanego piekarnia władamy ciasto i pieczemy około godzinę. Po 50 minutach warto sprawdzić, w jakimi jest stanie, jeśli patyczek będzie suchy, keks jest gotowy.
9. Po wystygnięciu ciasto obsypujemy cukrem pudrem.