4%
Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

23.12.2022
Wśród świątecznych wypieków keks to prawdziwy król pełen bakalii i suszonych owoców.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • kostka masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • 6 garści rodzynek, suszonej żurawiny, posiekanych suszonych moreli i kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE

Keks

1. Rodzynki, żurawinę, posiekane morele i kandyzowaną skórkę pomarańczy przerzucamy do miseczki, przesypujemy łyżką mąki i dokładne mieszamy.

2. Pozostałą część mąki, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski i także mieszamy.

3. Mieszamy zawartość dwóch misek.

4. W oddzielnej misce łączymy miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 7 minut..

5. Następnie dodajemy jajka, i mieszamy z puszystą masą z masła i cukru.

6. Teraz czas na śmietanę i mąkę z bakaliami, wszystko mieszamy już łyżką, dodajemy orzechy.

7. Blaszkę na keks smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto równomiernie. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni Celsjusza.

8. Do rozgrzanego piekarnia władamy ciasto i pieczemy około godzinę. Po 50 minutach warto sprawdzić, w jakimi jest stanie, jeśli patyczek będzie suchy, keks jest gotowy.

9. Po wystygnięciu ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

Masło zps banerek