SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej - 500 g na ciasto, 50 do posypania stolnicy
- jajo Z Podlaskiej Spiżarni
- 3 łyżki miodu akacjowego Z Podlaskiej Spiżarni
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka kakao
- 120 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- ozdoby do dekoracji pierniczków - lukier w pisaku, posypki, perełki
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło mieszamy mikserem z miodem.
- Dodajemy jajo, 500 g mąki, kakao, cukier, sodę i przyprawę do pierników i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto schładzamy w lodówce, a po wyjęciu wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na ok 2 mm grubości.
- Wykrawamy pierniczki foremkami w świątecznych kształtach. Jeśli chcemy, by pełniły funkcję ozdoby na choinkę, robimy dziurkę słomką.
- Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierkarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim pierniczki przez ok. 12 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ozdabiamy pierniczki lukrem i innymi dekoracjami.