Dzisiaj przygotowałam krokiety z kapustą i pieczarkami. Zrobiłam je z gotowym farszem Z PODLASKIEJ SPIŻARNI. Zawsze myślałam, że tylko domowy farsz jest najlepszy i tu obalam swój mit. Kapusta z pieczarkami bardzo ładnie wygląda, pachnie a przede wszystkim smakuje wybornie. Farsz zrobiony z naturalnych składników oraz przypraw, nie zawiera konserwantów. Warto mieć w domu kilka takich słoików w zapasie. Możemy zrobić z niego nie tylko krokiety, ale również pierogi, łazanki, można ugotować zupę, podać na ciepło, np. do kotleta schabowego, zjeść jako bezmięsne danie samodzielne. Smacznie, zdrowo, szybko i tanio
Poniżej jej przepis, a tu znajdziecie więcej ciekawych propozycji: Facebook Kulinarna Wiola
Składniki
- pełna szklanka mleka,
- pełna szklanka gazowanej wody,
- 4 łyżki oleju,
- 2 duże jajka (jedno do naleśników, drugie do panierowania)
- 2 szklanki mąki,
- solidna szczypta soli
- farsz z kapusty i pieczarek Z Podlaskiej Spiżarni
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładkie, jednolite ciasto i zostawić na 15 minut.
- Po tym czasie przemieszaj łyżką. Przy pomocy chochli nalewałaj porcje ciasta na suchą, rozgrzaną, teflonową patelnię - o średnicy 24 cm. Smaż cienkie naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia. Z podanych składników wychodzi 9 sztuk.
- Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim. Gdy już wszystkie usmażymy, odwracamy je tak, by ostatni był pierwszym.
- Na brzegu każdego naleśnika układamy po dwie łyżki farszu. Zawijamy boki do środka, następnie zwijamy w roladkę.
- Gotowe krokiety obtaczamy w rozmąconym lekko posolonym jajku i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Smacznego!