0%
Zupa z brązowej ekosoczewicy Z Podlaskiej Spiżarni i wołowiny

Zupa z brązowej ekosoczewicy Z Podlaskiej Spiżarni i wołowiny

09.07.2018
Gęsta zupa z brązową soczewicą to propozycja pożywna, zdrowa i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • 1/3 brązowej soczewicy Z Podlaskiej Spiżarni
  • 150 g wołowiny
  • przyprawa do mięs duszonych Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kuminu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • nać kolendry
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy Z Podlaskiej Spiżarni do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę pokroić w kostkę i natrzeć przyprawą do mięs duszonych Z Podlaskiej Spiżarni. Masło klarowane rozpuścić na patelni, podsmażyć kurczaka do zarumienienia się
  2. Warzywa umyć i obrać
  3. Szalotki, czosnek i białą część pora drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek
  4. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, dodać na patelnię, delikatnie rozgniatając
  5. Dodać wszystkie aromatyczne przyprawy
  6. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać 1 l wody i postawić na niewielki ogień, następnie dodać podsmażone mięso i wszystko dusić, aż mięso zmięknie
  7. Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru
  8. Soczewicę dobrze wypłukać, odcedzić i dodać do gotujących się warzyw, gotować 10 minut
  9. Doprawić solą i pieprzem ziołowym Z Podlaskiej Spiżarni
  10. Posiekać nać kolendry i dodać już bezpośrednio na talerzu