Składniki
- 1/3 brązowej soczewicy Z Podlaskiej Spiżarni
- 150 g piersi kurczaka
- przyprawa do mięs duszonych Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- po pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta kuminu
- pół łyżeczki kurkumy
- nać kolendry
- sól do smaku
- pieprz ziołowy Z Podlaskiej Spiżarni do smaku
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić w kostkę i natrzeć przyprawą do mięs duszonych Z Podlaskiej Spiżarni. Masło klarowane rozpuścić na patelni, podsmażyć kurczaka do zarumienienia się
- Warzywa umyć i obrać
- Szalotki, czosnek i białą część pora drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, dodać na patelnię, delikatnie rozgniatając
- Dodać wszystkie aromatyczne przyprawy
- Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać 1 l wody i postawić na niewielki ogień, następnie dodać podsmażone mięso i wszystko dusić, aż mięso zmięknie
- Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru
- Soczewicę dobrze wypłukać, odcedzić i dodać do gotujących się warzyw, gotować 10 minut
- Doprawić solą i pieprzem ziołowym Z Podlaskiej Spiżarni
- Posiekać nać kolendry i dodać już bezpośrednio na talerzu