SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 250 g pstrąga łososiowego
- 250 g fileta z dorsza
- 16 krewetek królewskich
- 250 g obranych małży
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonej papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwa listki laurowe
- 2 łyżki posiekanego kopru
- sól i pieprz ziołowe Z Podlaskiej Spiżarni
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Pstrąga łososiowego obieramy ze skóry i filetujemy. Na pozostałych częściach ryby zaczynamy gotować wywar z ok. 1 l wody.
- Cebulę i czosnek siekamy na drobno, rozgrzewamy patelnię i podsmażamy wraz z papryczką chilli.
- Do wywaru dodajemy, pomidory wraz sosem oraz zawartość patelni.
- Dodajemy szczyptę soli, odrobinę soli i pieprzu ziołowego Z Podlaskiej Spiżarni, listki laurowe.
- Filety z pstrąga i dorsza kroimy na zgrabne kostki, krewetki obieramy i czyścimy. Wszystko wraz z małżami wrzucamy do gorującego się wywaru.
- Gotujemy zaledwie 5 minut na wolnym ogniu, by ryby i owoce morza nie były zbyt rozgotowane. Doprawiamy posiekanym koprem. Smacznego!