SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu jarzynowego
- 3 duże pory
- 4 ziemniaki
- 2 cebule szalotki
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Usuwamy zieloną część pora i pozostałą białą część kroimy w krążki. Drobno siekamy cebule oraz ząbek czosnku.
- W garnku rozgrzewamy masło oraz oliwę z oliwek i smażymy pora, cebulę i czosnek.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Do smażonych warzyw i ziemniaków dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy przez 25 minut na wolnym ogniu.
- Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy blenderem stopniowo dodając śmietankę.
- Doprawiamy gałą muszkatołową, solą i pieprzem.
- Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.