4%
Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

20.10.2020
Jesień, to czas, w którym dobrze się rozgrzewać pożywnymi zupami. Krem z pora to niedroga i bardzo smakowita propozycja dla koneserów

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 3 duże pory
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule szalotki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Usuwamy zieloną część pora i pozostałą białą część kroimy w krążki. Drobno siekamy cebule oraz ząbek czosnku.
  2. W garnku rozgrzewamy masło oraz oliwę z oliwek i smażymy pora, cebulę i czosnek.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Do smażonych warzyw i ziemniaków dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy przez 25 minut na wolnym ogniu.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy blenderem stopniowo dodając śmietankę.
  6. Doprawiamy gałą muszkatołową, solą i pieprzem.
  7. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.