5%
Złociste krokiety z farszem z kapusty i pieczarek Z Podlaskiej Spiżarni

Złociste krokiety z farszem z kapusty i pieczarek Z Podlaskiej Spiżarni

07.03.2019
Dziś prezentujemy Wam przepis miłośniczki gotowania, Wiolety Wójcik, znanej setkom tysięcy smakoszy bardziej jako Kulinarna Wiola. Na profilu o takiej nazwie publikuje smaczne inspiracje, a w jednej z receptur postanowiła wykorzystać gotowy farsz z kapususty i pieczarek Z Podlaskiej Spiżarni.

Dzisiaj przygotowałam krokiety z kapustą i pieczarkami. Zrobiłam je z gotowym farszem Z PODLASKIEJ SPIŻARNI. Zawsze myślałam, że tylko domowy farsz jest najlepszy i tu obalam swój mit. Kapusta z pieczarkami bardzo ładnie wygląda, pachnie a przede wszystkim smakuje wybornie. Farsz zrobiony z naturalnych składników oraz przypraw, nie zawiera konserwantów. Warto mieć w domu kilka takich słoików w zapasie. Możemy zrobić z niego nie tylko krokiety, ale również pierogi, łazanki, można ugotować zupę, podać na ciepło, np. do kotleta schabowego, zjeść jako bezmięsne danie samodzielne. Smacznie, zdrowo, szybko i tanio

pisze na swoim fanpage'u Kulinarna Wiola.
0579

Poniżej jej przepis, a tu znajdziecie więcej ciekawych propozycji: Facebook Kulinarna Wiola

Składniki

  • pełna szklanka mleka,
  • pełna szklanka gazowanej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 duże jajka (jedno do naleśników, drugie do panierowania)
  • 2 szklanki mąki,
  • solidna szczypta soli
  • farsz z kapusty i pieczarek Z Podlaskiej Spiżarni
  • bułka tarta do panierowania
Krokiety

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładkie, jednolite ciasto i zostawić na 15 minut.
  2. Po tym czasie przemieszaj łyżką. Przy pomocy chochli nalewałaj porcje ciasta na suchą, rozgrzaną, teflonową patelnię - o średnicy 24 cm. Smaż cienkie naleśniki z obu stron do lekkiego zarumienienia. Z podanych składników wychodzi 9 sztuk.
  3. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim. Gdy już wszystkie usmażymy, odwracamy je tak, by ostatni był pierwszym.
  4. Na brzegu każdego naleśnika układamy po dwie łyżki farszu. Zawijamy boki do środka, następnie zwijamy w roladkę.
  5. Gotowe krokiety obtaczamy w rozmąconym lekko posolonym jajku i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Smacznego!