SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g cielęciny
- 400 g podgardla
- 400 g wątróbki drobiowej
- 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 2 marchewki
- 3 cebule
- seler
- 2 listki laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
- garść obranych pistacji
- 1 sucha bułka pszenna
- bułka tarta do przesypania formy
- smalec do smażenia i do wysmarowania formy
Przygotowanie
- Mięso opłukujemy i osuszamy. Warzywa czyścimy i obieramy.
- Cielęcinę, łopatkę i podgardle kroimy na mniejsze kawałki, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy do zarumienienia.
- Przekładamy do garnka, dodajemy warzywa i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z listkiem laurowym i zielem angielskim przez około 1,5 godziny, aż do zmięknięcia.
- Wątróbkę kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do garnka na około 5 minut przed końcem gotowania całości.
- Bułkę zalewamy wywarem.
- Czekamy do ostygnięcia mięsa i warzyw, a następnie mielimy wszystko trzykrotnie razem z odsączoną bułką w maszynce do mięsa.
- Masę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną gałką muszkatołową. Wbijamy jajka, dodajemy pistacje i wszystko dokładnie wyrabiamy, aby masa stała się bardziej puszysta.
- Formę do pieczenia pasztetu smarujemy smalcem, obsypujemy bułką tartą i przekładamy masę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pasztet pieczemy około godziny.
- Po wyciagnięciu z piekarnika czekamy 20 minut, a następnie wyjmujemy pasztet ostrożnie z formy. Najlepiej przechowywać go w papierze do pieczenia.
- Smacznego!