4%
Wielkanocny pasztet

Wielkanocny pasztet

04.04.2022
Puszysty pasztet z najlepszych mięs to coś, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje z żurawiną lub borówką, a do środka można dodać garść orzechów lub pistacji.

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g cielęciny
  • 400 g podgardla
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • seler
  • 2 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • garść obranych pistacji
  • 1 sucha bułka pszenna
  • bułka tarta do przesypania formy
  • smalec do smażenia i do wysmarowania formy
Pasztet

Przygotowanie

  • Mięso opłukujemy i osuszamy. Warzywa czyścimy i obieramy.
  • Cielęcinę, łopatkę i podgardle kroimy na mniejsze kawałki, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy do zarumienienia.
  • Przekładamy do garnka, dodajemy warzywa i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z listkiem laurowym i zielem angielskim przez około 1,5 godziny, aż do zmięknięcia.
  • Wątróbkę kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do garnka na około 5 minut przed końcem gotowania całości.
  • Bułkę zalewamy wywarem.
  • Czekamy do ostygnięcia mięsa i warzyw, a następnie mielimy wszystko trzykrotnie razem z odsączoną bułką w maszynce do mięsa.
  • Masę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną gałką muszkatołową. Wbijamy jajka, dodajemy pistacje i wszystko dokładnie wyrabiamy, aby masa stała się bardziej puszysta.
  • Formę do pieczenia pasztetu smarujemy smalcem, obsypujemy bułką tartą i przekładamy masę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pasztet pieczemy około godziny.
  • Po wyciagnięciu z piekarnika czekamy 20 minut, a następnie wyjmujemy pasztet ostrożnie z formy. Najlepiej przechowywać go w papierze do pieczenia.
  • Smacznego!
Spizarnia21039