Składniki
- 6 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- kostka masła
- szklanka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- cytryna
- 2 łyżki wody
- Masło ucieramy z cukrem, dosypując cukier waniliowy, do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta.
- Wbijamy stopniowo po jednym jaju, cały czas mieszając.
- Przesiewamy obie mąki przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do masy i ucieramy dalej.
- Smarujemy odrobiną masła foremkę na babkę i przekładamy całą masę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy naszą babkę przez około godzinę.
- Ze sparzonej cytryny wyciskamy sok i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem oraz gorącą przegotowaną wodą. do uzyskania jednolitej masy.
- Po wystygnięciu babki polewamy babkę lukrem, a jeśli mamy ochotę - dekorujemy ozdobami do ciasta.