0%
Wielkanocna babka piaskowa z lukrem

Wielkanocna babka piaskowa z lukrem

07.04.2020
Jeśli zastanawiamy się nad tym, jakie słodkości zaserwować na święta wielkanocne, to na myśl od razu przychodzi babka i mazurek. Dziś podajemy Wam bardzo prosty przepis na rozpływającą się w ustach babkę piaskową z lukrem cytrynowym, która będzie prawdziwą królową na pięknie przystrojonym stole.

Składniki

  • 6 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • cytryna
  • 2 łyżki wody
Spizarnia21039
  1. Masło ucieramy z cukrem, dosypując cukier waniliowy, do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta.
  2. Wbijamy stopniowo po jednym jaju, cały czas mieszając.
  3. Przesiewamy obie mąki przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do masy i ucieramy dalej.
  4. Smarujemy odrobiną masła foremkę na babkę i przekładamy całą masę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy naszą babkę przez około godzinę.
  6. Ze sparzonej cytryny wyciskamy sok i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem oraz gorącą przegotowaną wodą. do uzyskania jednolitej masy.
  7. Po wystygnięciu babki polewamy babkę lukrem, a jeśli mamy ochotę - dekorujemy ozdobami do ciasta.
Adobestock 329306558 1 Easy Resize Com 1