SKŁADNIKI
- 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 250 g ciastek biszkoptowych
- filiżanka espresso
- 50 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml Amaretto ewentualnie rumu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Parzymy espresso, studzimy je i przelewamy do miseczki, w której będziemy namaczać biszkopty.
- Do kawy dodajemy alkohol i mieszamy.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem mikserem do uzyskania jasnej masy.
- Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy na mniejszych obrotach.
- Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy i delikatnie mieszamy z masą z żółtkami i mascarpone.
- Maczamy biszkopty w kawie z likierem lub rumem i układamy na dnie szklaneczek, jeśli chcemy przygotować mniejsze porcje lub w szklanej misce albo formie - gdy planujemy przygotować tiramisu jako deser do krojenia.
- Na biszkopty układamy masę, a następnie kolejną warstwę biszkoptów przykrytą masą.
- Szklanki lub formę wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
- Przed zaserwowaniem posypujemy odrobiną kakao.
- Smacznego.