6%
Tiramisu

Tiramisu

26.01.2021
Ostatni tydzień karnawału, to czas, w którym możemy pofolgować sobie ze słodkościami.

SKŁADNIKI

  • 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 250 g ciastek biszkoptowych
  • filiżanka espresso
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml Amaretto ewentualnie rumu
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE

  1. Parzymy espresso, studzimy je i przelewamy do miseczki, w której będziemy namaczać biszkopty.
  2. Do kawy dodajemy alkohol i mieszamy.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem mikserem do uzyskania jasnej masy.
  4. Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy na mniejszych obrotach.
  5. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy i delikatnie mieszamy z masą z żółtkami i mascarpone.
  6. Maczamy biszkopty w kawie z likierem lub rumem i układamy na dnie szklaneczek, jeśli chcemy przygotować mniejsze porcje lub w szklanej misce albo formie - gdy planujemy przygotować tiramisu jako deser do krojenia.
  7. Na biszkopty układamy masę, a następnie kolejną warstwę biszkoptów przykrytą masą.
  8. Szklanki lub formę wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin.
  9. Przed zaserwowaniem posypujemy odrobiną kakao.
  10. Smacznego.