SKŁADNIKI
- 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 225 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki wody
- niewielki brokuł
- 150 g wędzonego łososia
- 100 ml śmietany 22 %
- 150 g parmezanu
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Przesianą przez sitko mąkę siekamy z masłem, dodajemy wodę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na tartę, które następnie wkładamy do lodówki.
- Po ochłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na okrągłej formie o średnicy około 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy łyżeczkami lub specjalnie do tego przeznaczonymi kulkami do wypieków. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. na 15 minut.
- W czasie, kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy nadzienie do tarty. Brokuł dzielimy na mniejsze części, kroimy wędzonego łososia na kawałki. Jaja mieszamy ze śmietanką oraz tarkowanym parmezanem. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnia. Układamy równomiernie brokuły i łososia. Zalewamy całość masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy tartę około 50 minut.
- Smacznego !