1%
Tagiatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami Z Podlaskiej Spiżarni

Tagiatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami Z Podlaskiej Spiżarni

11.05.2018
Prezentujemy Państwu przepyszny przepis na Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami "Z Podlaskiej Spiżarni".

Składniki

  • makaron tagiatelle: 400 g makaronu tagiatelle
  • suszone pomidory Z Podlaskiej Spiżarni: - 6 szt.
  • duża cebula: 1 szt.
  • ząbek czosnku: 2 szt.
  • suszone borowiki: wedle uznania
  • grube plastry boczku: 2 szt.
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • masło: 2 łyżeczki
  • śmietana 18%: 330 g.
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • starty parmezan: wedle uznania

Sposób przygotowania

  1. Przed rozpoczęciem gotowania należy namoczyć suszone borowiki oraz suszone pomidory Z Podlaskiej Spiżarni w zimnej wodzie przez ok. godzinę.
  2. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
  3. Dodać odsączone i pokrojone w paski borowiki oraz pomidory, poddusić, aby nie były surowe, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby podlać wodą, aby nie przywarły do patelni).
  4. Następnie należy dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze przez kilka minut.
  5. Posypać solą i pieprzem do smaku.
  6. Makaron ugotować „al dente” i polać przygotowanym sosem.
  7. Całość przystroić natką pietruszki i przyprószyć startym parmezanem.