Składniki
- makaron tagiatelle: 400 g makaronu tagiatelle
- suszone pomidory Z Podlaskiej Spiżarni: - 6 szt.
- duża cebula: 1 szt.
- ząbek czosnku: 2 szt.
- suszone borowiki: wedle uznania
- grube plastry boczku: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- masło: 2 łyżeczki
- śmietana 18%: 330 g.
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan: wedle uznania
Sposób przygotowania
- Przed rozpoczęciem gotowania należy namoczyć suszone borowiki oraz suszone pomidory Z Podlaskiej Spiżarni w zimnej wodzie przez ok. godzinę.
- Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
- Dodać odsączone i pokrojone w paski borowiki oraz pomidory, poddusić, aby nie były surowe, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby podlać wodą, aby nie przywarły do patelni).
- Następnie należy dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze przez kilka minut.
- Posypać solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotować „al dente” i polać przygotowanym sosem.
- Całość przystroić natką pietruszki i przyprószyć startym parmezanem.