Składniki dla dwóch osób
- 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 12 zielonych szparagów
- opakowanie boczku dojrzewającego Z Podlaskiej Spiżarni
- sól
- cukier
- pieprz
- oliwa z oliwek
- koperek
- 2 łyżki octu
- 1 l wody
- dwie kromki chleba
Przygotowanie
- Szparagi umyj i obierz, odcinając twarde końcówki. Gotuj około 5 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odzcedź.
- Plasterkami boczku owiń szparagi. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj blaszkę polewając równomiernie oliwą z oliwek
- Szparagi w owijce z boczku ułóż równolegle na blaszce, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
- Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem octu sprawnie wrzuć jajko zaraz po rozbiciu skorupki. Gotuj 3 minuty, a w trakcie gotowania delikatnie zamieszaj wodę, aby powstał wirek, dzięki czemu białko otuli żółtko.
- Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową i najpierw osusz najpierw na papierowym ręczniku, a potem połóż delikatnie na połówkach kromki chleba na talerzu.
- Wyjmij szparagi z piekarnika i ułóż na jajkach, które można posypać koperkiem.
- Smacznego!