4%
Szparagi owijane boczkiem Z Podlaskiej Spiżarni z jajami w koszulce

Szparagi owijane boczkiem Z Podlaskiej Spiżarni z jajami w koszulce

11.06.2019
Szparagi to sezonowe warzywo, które idealnie komponuje się z jajem. My proponujemy wersję zapiekaną z boczkiem dojrzewającym Z Podlaskiej Spiżarni i jajkiem w koszulce.

Składniki dla dwóch osób

  • 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 12 zielonych szparagów
  • opakowanie boczku dojrzewającego Z Podlaskiej Spiżarni
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • 2 łyżki octu
  • 1 l wody
  • dwie kromki chleba
927

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj i obierz, odcinając twarde końcówki. Gotuj około 5 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odzcedź.
  2. Plasterkami boczku owiń szparagi. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj blaszkę polewając równomiernie oliwą z oliwek
  3. Szparagi w owijce z boczku ułóż równolegle na blaszce, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
  4. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem octu sprawnie wrzuć jajko zaraz po rozbiciu skorupki. Gotuj 3 minuty, a w trakcie gotowania delikatnie zamieszaj wodę, aby powstał wirek, dzięki czemu białko otuli żółtko.
  5. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową i najpierw osusz najpierw na papierowym ręczniku, a potem połóż delikatnie na połówkach kromki chleba na talerzu.
  6. Wyjmij szparagi z piekarnika i ułóż na jajkach, które można posypać koperkiem.
  7. Smacznego!