4%
Spaghetti z krewetkami i awokado

Spaghetti z krewetkami i awokado

09.03.2020
Krewetki, awokado, czosnek i pomidorki cherry to smaki, które kompnują się idealnie w lekkim daniu w sam raz na wiosenny lunch lub kolację

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • ok. 20 krewetek królewskich
  • 300 g Spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna biała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 pomidorków cherry
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a w trakcie przygotowujemy sos.
  2. Krewetki czyścimy i obieramy z pancerzyków.
  3. Kroimy w drobną kostkę cebulę, siekamy czosnek i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym.
  4. Pomidorki cherry kroimy na połówki, wrzucamy na patelnię.
  5. Dodajemy krewetki.
  6. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do smażących się krewetek.
  7. Dodajemy śmietanę, sól pieprz i wszystko mieszamy.
  8. Awokado obieramy i kroimy na małe plasterki, wrzucamy do sosu.
  9. Ugotowany al dente i odcedzony makaron przerzucamy na patelnię, wszystko delikatni mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego.