SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 500 g makaronu spaghetti
- 250 g sera gorgonzola
- 3 łyżki masła
- 200 śmietanki kremówki 30 %
- 12 orzechów włoskich
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- młody szczypiorek
- gruszka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Wstawiamy wodę na makaron do zagotowania, a w tym czasie przygotowujemy składniki sosu.
- Łuskamy orzechy włoskie i siekamy je na mniejsze, ale nie bardzo drobne cząstki.
- Czosnek obieramy. Siekamy.
- Myjemy szczypior i także siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy czosnek, szczypior i orzechy.
- Obieramy gruszkę i kroimy na małe paski, wrzucamy na patelnię.
- Dodajemy wino i gotujemy, do znacznego odparowania alkoholu.
- Do zawartości patelni dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy na wolnym ogniu do zredukowania. Sos solimy i pieprzymy do smaku.
- Do sosu kruszymy gorgonzolę, na chwilę wyłączamy ogień.
- Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy, by sos oblepił makaron i wykładamy na talerze,
- Smacznego!