6%
Spaghetti z gorgonzolą

Spaghetti z gorgonzolą

03.01.2022
Sprężysty makaron i kremowy serowy sos o charakterystycznym smaku gorgonzoli, z orzechami włoskimi i gruszką - to proste, a zarazem wykwintne danie, które polecamy nie tylko w Dniu Spaghetti.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera gorgonzola
  • 3 łyżki masła
  • 200 śmietanki kremówki 30 %
  • 12 orzechów włoskich
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • młody szczypiorek
  • gruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
Spaghetti gorgonzola

PRZYGOTOWANIE

  • Wstawiamy wodę na makaron do zagotowania, a w tym czasie przygotowujemy składniki sosu.
  • Łuskamy orzechy włoskie i siekamy je na mniejsze, ale nie bardzo drobne cząstki.
  • Czosnek obieramy. Siekamy.
  • Myjemy szczypior i także siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy czosnek, szczypior i orzechy.
  • Obieramy gruszkę i kroimy na małe paski, wrzucamy na patelnię.
  • Dodajemy wino i gotujemy, do znacznego odparowania alkoholu.
  • Do zawartości patelni dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy na wolnym ogniu do zredukowania. Sos solimy i pieprzymy do smaku.
  • Do sosu kruszymy gorgonzolę, na chwilę wyłączamy ogień.
  • Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy, by sos oblepił makaron i wykładamy na talerze,
  • Smacznego!