SKŁADNIKI
- 150 g spaghetti
- 2 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 100 g boczku wędzonego
- 30 g parmezanu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jaja wbijamy do miseczki, solimy szczyptą soli i dodajemy świeżo zmielony pieprz, roztrzepujemy.
- Tarkujemy parmezan.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy do delikatnego zarumienienia.
- Kroimy cebulę w kosteczkę, siekamy drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Dodajemy na patelnię i lekko podsmażamy z boczkiem do zeszklenia cebuli.
- Gotujemy al dente spaghetti i po odcedzeniu na durszlaku wrzucamy na patelnię. Trzymając na ogniu mieszamy dokładnie z innymi składnikami, stopniowo dodając połowę startego parmezanu.
- Makaron odstawiamy z kuchenki i mieszamy z roztrzepanymi jajami, tak, aby powstał kremowy sos i nie doszło do ścięcia,
- Naszą carbonarę wykładamy na głębokie talerze, posypujemy pozostałym startym parmezanem i listkami bazylii.
- Smacznego!