2%
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

04.01.2021
Wbrew spolszczonym przepisom klasyczna włoska carbonara nie zawiera śmietany, a cały sos powstaje na bazie jajek. Poznajcie prawdziwy przepis na te proste i smakowite danie z makaronem.

SKŁADNIKI

  • 150 g spaghetti
  • 2 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 100 g boczku wędzonego
  • 30 g parmezanu
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
Adobe Stock 251645384

PRZYGOTOWANIE

Spizarnia21039
  1. Jaja wbijamy do miseczki, solimy szczyptą soli i dodajemy świeżo zmielony pieprz, roztrzepujemy.
  2. Tarkujemy parmezan.
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy do delikatnego zarumienienia.
  4. Kroimy cebulę w kosteczkę, siekamy drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Dodajemy na patelnię i lekko podsmażamy z boczkiem do zeszklenia cebuli.
  5. Gotujemy al dente spaghetti i po odcedzeniu na durszlaku wrzucamy na patelnię. Trzymając na ogniu mieszamy dokładnie z innymi składnikami, stopniowo dodając połowę startego parmezanu.
  6. Makaron odstawiamy z kuchenki i mieszamy z roztrzepanymi jajami, tak, aby powstał kremowy sos i nie doszło do ścięcia,
  7. Naszą carbonarę wykładamy na głębokie talerze, posypujemy pozostałym startym parmezanem i listkami bazylii.
  8. Smacznego!