0%
Sernik Oreo

Sernik Oreo

22.04.2019
Polecamy Wam niezawodny przepis na sernik z ciasteczkami Oreo, który ostatnio jest bardzo popularny i jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Wchodzimy w czas piknikowania, a takim ciastem na pewno podbijecie

Składniki

  • 2 opakowania ciastek Oreo (20 sztuk - 220 g)
  • 30 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 duże białka jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • 300 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • odrobina mąki so obsypania tortownicy
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Miksujemy 16 ciastek. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy oba składniki.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia
  4. Boki tortownicy smarujemy masłem, obsypujemy mąką
  5. Masą powstałą z połączenia ciasteczek i masła wypełniamy dno tortownicy i ugniatamy.
  6. Do miski przekładamy twaróg sernikowy, śmietankę, cukier, budyń, białka jaj. Mieszamy do połączenia składników.
  7. 2 ciastka kroimy na grube kawałki i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
  8. Przekładamy masę sernikową na spód z ciastek. Pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ciasto przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Sernik powinien chłodzić się w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
  11. Przed podaniem wierch sernika dekorujemy pozostałymi ciasteczkami Oreo i liściem mięty. Smacznego.