Składniki
- 2 opakowania ciastek Oreo (20 sztuk - 220 g)
- 30 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 duże białka jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- 300 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietany kremówki
- odrobina mąki so obsypania tortownicy
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
- Miksujemy 16 ciastek. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy oba składniki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia
- Boki tortownicy smarujemy masłem, obsypujemy mąką
- Masą powstałą z połączenia ciasteczek i masła wypełniamy dno tortownicy i ugniatamy.
- Do miski przekładamy twaróg sernikowy, śmietankę, cukier, budyń, białka jaj. Mieszamy do połączenia składników.
- 2 ciastka kroimy na grube kawałki i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
- Przekładamy masę sernikową na spód z ciastek. Pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ciasto przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia.
- Sernik powinien chłodzić się w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
- Przed podaniem wierch sernika dekorujemy pozostałymi ciasteczkami Oreo i liściem mięty. Smacznego.