6%
Sernik mango bez pieczenia

Sernik mango bez pieczenia

26.04.2023
Puszysta sernikowo-śmietankowa masa z mango i białą czekoladą, a do tego ciasteczkowy kruchy spód - tego sernika nie trzeba piec, a na pewno zrobi furorę na twoim stole.

SKŁADNIKI

Masło zps
  • 250 g herbatników typu maślanego
  • 150 g masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 szklanki pulpy z mango
  • szklanka cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • pół szklanki mleka
  • owoce do dekoracji - borówka amerykańska plasty dojrzałego mango, truskawki.

PRZYGOTOWANIE


  1. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy na drobno np. przy pomocy tłuczka.
  2. Masło roztapiamy w rondelku i po ochłodzeniu mieszamy dokładnie z masą herbatnikową.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dookoła ugniatamy masę tworząc spód i brzegi. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  4. Dwie szklanki pulpy z mango przelewamy do głębokiej miski i dodajemy twaróg oraz cukier puder. Wszystko miksujemy.
  5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy sernikowej i mieszamy.
  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy i także łączymy z masą serową.
  7. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy i podgrzewamy, ale bez gotowania.
  8. Po ostudzeniu mleka mieszamy na początku z niewielką ilością masy serowej (3-4 łyżki). Następnie mieszamy już z całością.
  9. Tak przegotowaną masę układamy w tortownicy na spodzie ciasteczkowym, wygładzamy i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  10. Drugą część pulpy mango wykorzystamy na wierzchu ciasta, przelewamy ją do miski.
  11. Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody i mieszamy z 3 łyżkami żelatyny - podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia. Żelatynę dodajemy do musu mango i przekładamy na stężała warstwę sernikową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  12. Owoce kroimy przed podaniem na stół i dekorujemy nimi ciasto.
  13. Smacznego!