SKŁADNIKI
- 250 g herbatników typu maślanego
- 150 g masła Z Podlaskiej Spiżarni
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- pół tabliczki białej czekolady
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 4 szklanki pulpy z mango
- szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki wody
- pół szklanki mleka
- owoce do dekoracji - borówka amerykańska plasty dojrzałego mango, truskawki.
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy na drobno np. przy pomocy tłuczka.
- Masło roztapiamy w rondelku i po ochłodzeniu mieszamy dokładnie z masą herbatnikową.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dookoła ugniatamy masę tworząc spód i brzegi. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Dwie szklanki pulpy z mango przelewamy do głębokiej miski i dodajemy twaróg oraz cukier puder. Wszystko miksujemy.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy sernikowej i mieszamy.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy i także łączymy z masą serową.
- Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy i podgrzewamy, ale bez gotowania.
- Po ostudzeniu mleka mieszamy na początku z niewielką ilością masy serowej (3-4 łyżki). Następnie mieszamy już z całością.
- Tak przegotowaną masę układamy w tortownicy na spodzie ciasteczkowym, wygładzamy i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Drugą część pulpy mango wykorzystamy na wierzchu ciasta, przelewamy ją do miski.
- Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody i mieszamy z 3 łyżkami żelatyny - podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia. Żelatynę dodajemy do musu mango i przekładamy na stężała warstwę sernikową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Owoce kroimy przed podaniem na stół i dekorujemy nimi ciasto.
- Smacznego!