Składniki
- schab bez kości: 1kg
- żurawina: 100g
- białe wino: 1/2 szklanki
- masło: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- pieprz
- sól
- majeranek
- słodka papryka: szczypta
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
- Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
- Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki mięso należy rozciąć pośrodku przez całą długość, tworząc długą kieszeń.
- Tak powstały tunel wypełnić w całości żurawiną.
- Schab natrzeć suszoną słodką papryką i oliwą z oliwek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać białym winem.
- Z wierzchu posypać wiórkami masła.
- Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywą.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i piec mięso przez godzinę, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem.
- Voilà! Smacznego!