2%
Schab pieczony

Schab pieczony

12.05.2018
Prezentujemy Państwu pyszny pieczony schab z żurawiną do mięsa "Z Podlaskiej Spiżarni"

Składniki

  • schab bez kości: 1kg
  • żurawina: 100g
  • białe wino: 1/2 szklanki
  • masło: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • słodka papryka: szczypta
  • czosnek: 2 ząbki

Sposób przygotowania

  1. Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
  2. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Po wyjęciu z lodówki mięso należy rozciąć pośrodku przez całą długość, tworząc długą kieszeń.
  4. Tak powstały tunel wypełnić w całości żurawiną.
  5. Schab natrzeć suszoną słodką papryką i oliwą z oliwek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać białym winem.
  6. Z wierzchu posypać wiórkami masła.
  7. Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywą.
  8. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i piec mięso przez godzinę, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem.
  9. Voilà! Smacznego!