4%
Sałatka z pieczoną dynią piżmową i burakiem

Sałatka z pieczoną dynią piżmową i burakiem

22.09.2021
Jesień to czas, w którym możemy przygotowywać różne wariacje potraw z dynią, my polecamy przede wszystkim dynię piżmową, która po upieczeniu ma słodki, delikatny smak.

SKŁADNIKI

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 buraki
  • granat
  • 2 garści rukoli
  • ser feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sok z cytryny
  • rozmaryn suszony
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
Adobe Stock 227148638

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy rozmarynem i polewany dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
  2. Buraki myjemy i podgotowujemy 20 minut. Następnie po ostygnięciu obieramy i kroimy w podobnej wielkości kostkę, jak wcześniej dynię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy dynię oraz buraki przez około pół godziny.
  4. Granat myjemy i przekrajamy na połowę. Umieszczamy ją nad miską i wystukujemy pestki, mocno uderzając łyżką w skórę.
  5. Myjemy rukolę i przekładamy do miski z granatem, dodajemy ostudzone kawałki upieczonego buraka i dyni.
  6. Ser feta kroimy w drobną kostkę i przekładamy do sałatki.
  7. Sos do sałatki przygotowujemy z 1 łyżki oliwy, 1 łyżki syropu klonowego, łyżeczki wyciśniętego soku z cystyny, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę i szczypty soli. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej emulsji.
  8. Składniki mieszamy z sosem. Smacznego!