SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa
 - 2 buraki
 - granat
 - 2 garści rukoli
 - ser feta
 - 5 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka syropu klonowego
 - sok z cytryny
 - rozmaryn suszony
 - pieprz kolorowy
 - sól
 - 1 ząbek czosnku
 
      PRZYGOTOWANIE
- Dynię myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy rozmarynem i polewany dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
 - Buraki myjemy i podgotowujemy 20 minut. Następnie po ostygnięciu obieramy i kroimy w podobnej wielkości kostkę, jak wcześniej dynię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
 - Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy dynię oraz buraki przez około pół godziny.
 - Granat myjemy i przekrajamy na połowę. Umieszczamy ją nad miską i wystukujemy pestki, mocno uderzając łyżką w skórę.
 - Myjemy rukolę i przekładamy do miski z granatem, dodajemy ostudzone kawałki upieczonego buraka i dyni.
 - Ser feta kroimy w drobną kostkę i przekładamy do sałatki.
 - Sos do sałatki przygotowujemy z 1 łyżki oliwy, 1 łyżki syropu klonowego, łyżeczki wyciśniętego soku z cystyny, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę i szczypty soli. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej emulsji.
 - Składniki mieszamy z sosem. Smacznego!
 
