SKŁADNIKI
- 1 burak
 - 1 pomarańcza
 - 1 sałata endywia
 - 1 granat
 - 1 czerwona cebula
 - 50 g orzeszków pinii
 - natka pietruszki
 - oliwa z oliwek
 - cytryna
 - ząbek czosnku
 - ocet balsamiczny
 - sól, pieprz
 
      WYKONANIE
- Buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Po ugotowaniu i ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, które następnie macerujemy w mieszance oliwy i octu balsamicznego.
 - Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.
 - Obraną pomarańczę kroimy na plasterki.
 - Cebulę kroimy w piórka.
 - Z owocu granatu wyjmujemy pestki.
 - Natkę pietruszki rozdrabniamy na pojedyncze listki.
 - Na talerzu układamy poszarpane listki endywii, a na nich cebulę, pomarańczę, buraka. Posypujemy uprażonymi orzeszkami, pestkami granatu oraz pietruszką.
 - Przygotowujemy sos na bazie soku z połówki cytryny, oliwy z oliwek, wyciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soli i pieprzu. Polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy.
 - Smacznego!
 
