5%
Sałatka z burakiem, pomarańczą i orzeszkami pinii

Sałatka z burakiem, pomarańczą i orzeszkami pinii

29.12.2020
Lekka soczysta sałatka z burakiem i pomarańczą przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy planują w Nowym Roku wrócić do formy. Doskonale pasuje jako dodatek do pieczonych mięs i ryb.

SKŁADNIKI

  • 1 burak
  • 1 pomarańcza
  • 1 sałata endywia
  • 1 granat
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g orzeszków pinii
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
Adobe Stock 314659955

WYKONANIE

  1. Buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Po ugotowaniu i ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, które następnie macerujemy w mieszance oliwy i octu balsamicznego.
  2. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.
  3. Obraną pomarańczę kroimy na plasterki.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Z owocu granatu wyjmujemy pestki.
  6. Natkę pietruszki rozdrabniamy na pojedyncze listki.
  7. Na talerzu układamy poszarpane listki endywii, a na nich cebulę, pomarańczę, buraka. Posypujemy uprażonymi orzeszkami, pestkami granatu oraz pietruszką.
  8. Przygotowujemy sos na bazie soku z połówki cytryny, oliwy z oliwek, wyciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soli i pieprzu. Polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy.
  9. Smacznego!