1%
Sałatka z pieczonym burakiem

Sałatka z pieczonym burakiem

05.11.2020

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 10 orzechów włoskich
  • ser kozi
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sos balsamico
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Umyte buraki obieramy i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
  2. czekamy aż buraki ostygną, przekładamy je do miski, w której będziemy podawać sałatkę.
  3. Kruszymy orzechy włoskie i ser owczy.
  4. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do pozostałych składników.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku, delikatnie polewamy balsamico i mieszamy.
  6. Smacznego!