SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa
- 2 buraki
- granat
- 2 garści rukoli
- ser feta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sok z cytryny
- rozmaryn suszony
- pieprz kolorowy
- sól
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Dynię myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy rozmarynem i polewany dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Buraki myjemy i podgotowujemy 20 minut. Następnie po ostygnięciu obieramy i kroimy w podobnej wielkości kostkę, jak wcześniej dynię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy dynię oraz buraki przez około pół godziny.
- Granat myjemy i przekrajamy na połowę. Umieszczamy ją nad miską i wystukujemy pestki, mocno uderzając łyżką w skórę.
- Myjemy rukolę i przekładamy do miski z granatem, dodajemy ostudzone kawałki upieczonego buraka i dyni.
- Ser feta kroimy w drobną kostkę i przekładamy do sałatki.
- Sos do sałatki przygotowujemy z 1 łyżki oliwy, 1 łyżki syropu klonowego, łyżeczki wyciśniętego soku z cystyny, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę i szczypty soli. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej emulsji.
- Składniki mieszamy z sosem. Smacznego!