SKŁADNIKI
- 1 burak
- 1 pomarańcza
- 1 sałata endywia
- 1 granat
- 1 czerwona cebula
- 50 g orzeszków pinii
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- cytryna
- ząbek czosnku
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Po ugotowaniu i ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, które następnie macerujemy w mieszance oliwy i octu balsamicznego.
- Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.
- Obraną pomarańczę kroimy na plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Z owocu granatu wyjmujemy pestki.
- Natkę pietruszki rozdrabniamy na pojedyncze listki.
- Na talerzu układamy poszarpane listki endywii, a na nich cebulę, pomarańczę, buraka. Posypujemy uprażonymi orzeszkami, pestkami granatu oraz pietruszką.
- Przygotowujemy sos na bazie soku z połówki cytryny, oliwy z oliwek, wyciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soli i pieprzu. Polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy.
- Smacznego!