0%
Ryba pieczona

Ryba pieczona

27.04.2018
Prezentujemy Państwu przepis na pieczoną rybę w musztardzie chrzanowej "Z Podlaskiej Spiżarni".

Składniki

  • biała ryba: 750g
  • masło: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • cytryna: 1 szt.
  • musztarda chrzanowa: 1 słoik
  • śmietana 18%: 1/2 szklanki
  • sól
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Umytą rybę należy skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie osuszyć rybę papierowym ręcznikiem, posolić i obtoczyć w mące.
  3. Rozgrzać oliwę z łyżeczką masła i smażyć rybę do czasu aż się zarumieni.
  4. Musztardę chrzanową wymieszać ze śmietaną.
  5. Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć wszystko musztardą chrzanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
  6. Rybę podawać udekorowaną koperkiem w towarzystwie ziemniaczanego piure i sałaty.
  7. Voilà! Smacznego!