SKŁADNIKI
Rolada wołowa:
- 1,2 kg udźca wołowego
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 100 g musztardy sarepskiej
- 100 g smalcu
- 80 g mąki pszennej
- marchewka
- listki laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Mięso wołowe kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy po obu stronach, a jedną stronę smarujemy musztardą sarepską.
- Boczek kroimy na cienkie plastry, układamy na wołowinie.
- Ogórki kromy w plastry, jedną cebulę - w piórka. Układamy na boczku.
- Ciasno zwijamy roladki. Oplatamy białą nicią.
- Smalec podgrzewamy na patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.
- Przekładamy do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Możemy dodatkowo przekłuć je dwoma wykałaczkami, by się nie rozpadły. Mięso obkładamy listkami (4-5) laurowym. Dodajemy 6 ziaren ziela angielskiego.
- Zalewamy dwoma szklankami wody i dusimy pod przykryciem na wolny ogniu. W trakcie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i cebulę
- W trakcie duszenia przekładamy rolady, tak, by nie przywarły do garnka, w razie potrzeby dolewamy wody.
- Wywar z gotowania zagęszczamy mąką, aby uzyskać sos. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi.
- Smacznego!