2%
Rolady wołowe

Rolady wołowe

10.11.2022
Wśród tradycyjnych dań regionalnych z pewnością najbardziej rozpoznawalne dla południa Polski są rolady wołowe, które najlepiej komponują się z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Polecamy nie tylko od święta.

SKŁADNIKI

Rolada wołowa:

  • 1,2 kg udźca wołowego
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 100 g musztardy sarepskiej
  • 100 g smalcu
  • 80 g mąki pszennej
  • marchewka
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
Rolada wołowa

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso wołowe kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy po obu stronach, a jedną stronę smarujemy musztardą sarepską.
  2. Boczek kroimy na cienkie plastry, układamy na wołowinie.
  3. Ogórki kromy w plastry, jedną cebulę - w piórka. Układamy na boczku.
  4. Ciasno zwijamy roladki. Oplatamy białą nicią.
  5. Smalec podgrzewamy na patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony.
  6. Przekładamy do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Możemy dodatkowo przekłuć je dwoma wykałaczkami, by się nie rozpadły. Mięso obkładamy listkami (4-5) laurowym. Dodajemy 6 ziaren ziela angielskiego.
  7. Zalewamy dwoma szklankami wody i dusimy pod przykryciem na wolny ogniu. W trakcie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i cebulę
  8. W trakcie duszenia przekładamy rolady, tak, by nie przywarły do garnka, w razie potrzeby dolewamy wody.
  9. Wywar z gotowania zagęszczamy mąką, aby uzyskać sos. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi.
  10. Smacznego!