2%
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

10.11.2020
Coraz częściej lubimy obchodzić nasze święto narodowe przypadające 11 listopada przywołując kulinarne tradycje. Raczymy się daniami z gęsiny i rogalami świętomarcińskimi wywodzącymi się w Wielkopolski. Podajemy Wam przepis na puszyste rogaliki z nadzieniem z białego maku, migdałami i orzechami.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 kostki masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE I DO DEKORACJI

  • 50 g białego maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • szklanka cukru pudru
  • laska wanilii
  • łyżka śmietany 18%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • cytryna
Adobestock 232647070
  1. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, ucieramy jaja z cukrem i wszystko stopniowo mieszamy mikserem.
  3. Mąkę przesiewamy i cały czas mieszając dodajemy do jaj, cukru i masła. Następnie łączymy z drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Po dobrym wyrobieniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłe miejsce.
  4. Biały mak, część orzechów włoskich (kilka zostawiamy do posiekania i dekoracji rogali) oraz migdały zaparzamy gorącym mlekiem, a następnie siekamy w blenderze. Z laski wanilii wybieramy nożem ziarenka i dodajemy do całości.
  5. Uzyskaną masę na nadzienie ucieramy ze śmietaną i cukrem, aż stanie się gęsta.
  6. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty, na które nakładamy łyżkę masy, a następnie zwijamy w rogale. ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy aż do zarumienienia.
  8. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier. Siekamy pozostałe orzechy włoskie. Rogale dekorujemy lukrem i posypką z orzechów.
  9. Smacznego!
Spizarnia21039