SKŁADNIKI NA CIASTO
- 3 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 1/2 kg mąki pszennej
- szklanka mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 kostki masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE I DO DEKORACJI
- 50 g białego maku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- szklanka cukru pudru
- laska wanilii
- łyżka śmietany 18%
- 10 łyżek cukru pudru
- cytryna
- Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, ucieramy jaja z cukrem i wszystko stopniowo mieszamy mikserem.
- Mąkę przesiewamy i cały czas mieszając dodajemy do jaj, cukru i masła. Następnie łączymy z drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Po dobrym wyrobieniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłe miejsce.
- Biały mak, część orzechów włoskich (kilka zostawiamy do posiekania i dekoracji rogali) oraz migdały zaparzamy gorącym mlekiem, a następnie siekamy w blenderze. Z laski wanilii wybieramy nożem ziarenka i dodajemy do całości.
- Uzyskaną masę na nadzienie ucieramy ze śmietaną i cukrem, aż stanie się gęsta.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty, na które nakładamy łyżkę masy, a następnie zwijamy w rogale. ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy aż do zarumienienia.
- Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier. Siekamy pozostałe orzechy włoskie. Rogale dekorujemy lukrem i posypką z orzechów.
- Smacznego!