Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- 5 łyżek wody
Składniki na farsz
- 2 marchewki
- ok. kg borowików
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pół szklanki bulionu
- pieprz
- sól
- listek laurowy laurowy
- pół kostki masła Z Podlaskiej Spiżarni
- natka pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
- Wsypujemy do misy, ubijamy jaja, wszystko mieszamy z wodą i solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zawijamy folią i pozostawiamy na około godzinę, a w tym czasie przygotowujemy farsz.
- Borowiki czyścimy i kroimy na drobne kawałeczki.
- Siekamy cebulę i ząbek czosnku.
- Masło roztapiamy na patelni. Smażymy grzyby z cebulą i czosnkiem przez około 10 minut na niewielkim ogniu mieszając.
- Tarkujemy na średnim oczku tarki obrane marchewki i dodajemy do grzybów razem z bulionem. Doprawiamy listkiem, solą i pieprzem. Dusimy przez około 20 minut. Na zstępnie farsz pozostawiamy do wystygnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy prostokąty, na których układamy farsz i sklejamy w kształt ravioli.
- Wrzucamy ravioli do gotującej się, lekko osolonej wody - około 2 l na taką ilość. Mieszamy i wyjmujemy po około 12 minutach.
- Podajemy obsypane posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!