3%
Ravioli borowikowe

Ravioli borowikowe

15.07.2022
Sezon na grzyby uważamy za otwarty! Proponujemy przepis na rozpływające się w ustach ravioli borowikowe, który czerpie z dwóch tradycji kulinarnych - polskiej i włoskiej!

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • 5 łyżek wody

Składniki na farsz

  • 2 marchewki
  • ok. kg borowików
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól
  • listek laurowy laurowy
  • pół kostki masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
Masło zps banerek

PRZYGOTOWANIE

  1. Wsypujemy do misy, ubijamy jaja, wszystko mieszamy z wodą i solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zawijamy folią i pozostawiamy na około godzinę, a w tym czasie przygotowujemy farsz.
  2. Borowiki czyścimy i kroimy na drobne kawałeczki.
  3. Siekamy cebulę i ząbek czosnku.
  4. Masło roztapiamy na patelni. Smażymy grzyby z cebulą i czosnkiem przez około 10 minut na niewielkim ogniu mieszając.
  5. Tarkujemy na średnim oczku tarki obrane marchewki i dodajemy do grzybów razem z bulionem. Doprawiamy listkiem, solą i pieprzem. Dusimy przez około 20 minut. Na zstępnie farsz pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy prostokąty, na których układamy farsz i sklejamy w kształt ravioli.
  7. Wrzucamy ravioli do gotującej się, lekko osolonej wody - około 2 l na taką ilość. Mieszamy i wyjmujemy po około 12 minutach.
  8. Podajemy obsypane posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Smacznego!
Ravioli borovikowe