2%
Ratatouille

Ratatouille

14.08.2019
Klasyczna warzywna potrawa wywodząca się z Francji wygląda jak efektowny kolorowy przekładaniec. Taka wegańska zapiekanka jest idealną propozycją na kolację lub lekki lunch.

Składniki

2 wąskie bakłażany

1 cukinia

3 pomidory

3 cebule

2 papryki

szczypiorek

2 ząbki czosnku

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Z Podlaskiej Spiżarni

sól, pierz

zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i kroimy na plastry o równej grubiści.
  2. Czosnek siekamy, wrzucamy do oliwy, dodajemy koncentrat pomidorowy Z Podlaskiej Spiżarni, szczyptę soli i odrobinę pieprzu oraz 2 szczypty ziół prowansalkich, wszystko ucieramy.
  3. Okrągłą formę do pieczenia natłuszcamy oliwą i układamy naprzemiennie plastry warzyw
  4. Wszystko delikatnie polewamy utworzonym sosem
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy naszą zapiekankę przez 45 minut. aż warzywa będą miękkie.
  6. Siekamy szczpiorek i posypujemy nim rataouille. Smacznego!