3%
Ramen

Ramen

04.07.2021
Ten wywodzący z kuchni japońskiej rosół, jest wyjątkowo bogaty w smak i liczne dodatki, które stanowią kompozycję warzyw, specjalnego twardego makaronu, mięsa, jaj, grzybów oraz wodorostów. To prawdziwy esencjonalny eliksir, który dodaje siły i pozytywnie wpływa na zdrowie.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 5 udek z kurczaka
  • 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • por
  • korzeń imbiru
  • garść suszonych grzybów mun
  • garść wodorostów nori
  • szczypiorek
  • kiełki
  • sół, pieprz do smaku
  • 100 ml sosu sojowego
  • makaron do ramenu
Ramen
  1. Myjemy warzywa i obieramy marchewki, seler, pietruszki. Opalamy cebulę. Obrany imbir kroimy w drobne pałeczki.
  2. Warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną w plastry pręgę wołową oraz udka kurczaka. Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez przynajmniej 2 godziny.
  3. Suszone grzyby mun zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kilkanaście minut, aż staną się jędrne i powiększą objętość. Studzimy je i kroimy w wąskie paseczki.
  4. Nori zalewamy wrzątkiem i także czekamy, aż wodorosty staną się miękkie.
  5. Z wywaru wyjmujemy ugotowane warzywa, kroimy je na prostokątne cząstki.
  6. Bulion przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym.
  7. Jaja gotujemy na twardo
  8. Gotujemy specjalny makaron do ramenu i odcedzamy.
  9. Obieramy mięso z ugotowanych udek.
  10. Do głębokich talerzy przekładamy makaron, następnie układamy pręgę i kawałki z udek kurczaka, pokrojone warzywa, grzyby, wodorosty i rozkrojone na pół jajo oraz kiełki i drobno posiekany szczypiorek.
  11. Zalewamy gorącym bulionem z imbirem.
  12. Smacznego!