SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 0,5 kg pręgi wołowej
- 5 udek z kurczaka
- 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 2 cebule
- por
- korzeń imbiru
- garść suszonych grzybów mun
- garść wodorostów nori
- szczypiorek
- kiełki
- sół, pieprz do smaku
- 100 ml sosu sojowego
- makaron do ramenu
- Myjemy warzywa i obieramy marchewki, seler, pietruszki. Opalamy cebulę. Obrany imbir kroimy w drobne pałeczki.
- Warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną w plastry pręgę wołową oraz udka kurczaka. Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez przynajmniej 2 godziny.
- Suszone grzyby mun zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kilkanaście minut, aż staną się jędrne i powiększą objętość. Studzimy je i kroimy w wąskie paseczki.
- Nori zalewamy wrzątkiem i także czekamy, aż wodorosty staną się miękkie.
- Z wywaru wyjmujemy ugotowane warzywa, kroimy je na prostokątne cząstki.
- Bulion przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym.
- Jaja gotujemy na twardo
- Gotujemy specjalny makaron do ramenu i odcedzamy.
- Obieramy mięso z ugotowanych udek.
- Do głębokich talerzy przekładamy makaron, następnie układamy pręgę i kawałki z udek kurczaka, pokrojone warzywa, grzyby, wodorosty i rozkrojone na pół jajo oraz kiełki i drobno posiekany szczypiorek.
- Zalewamy gorącym bulionem z imbirem.
- Smacznego!