1%
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

08.01.2019
Delikatne, ale dobrze doprawione mięso, do tego pomidorowy sos, który nada soczystości pulpecikom - polecamy Wam przepis, który możecie skomponować z makaronami lub kaszami.

Składniki na danie dla 4 osób

  • ½ kg mielonego mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko chowu ściółkowego Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki przyprawy kresowej do mięsa mielonego Z Podlaskiej Spiżarni
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki wody
  • cukier do smaku
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia na maśle. Czosnek siekamy na drobno i także dodajemy na patelnię wraz z ziołami prowansalskimi i suszoną papryką.
  2. Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy dwoma łyżeczkami przyprawy kresowej do mięsa mielonego Z Podlaskiej Spiżarni. Dodajemy zawartość patelni, bułkę tartą i jajko. Wszystko solimy i dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kształtne kulki.
  3. Na rozgrzanej na patelni oliwie smażymy pulpeciki z każdej strony aż do zarumienienia. Marchew tarkujemy na grubym oczku tarki i wrzucamy na patelnię, wszystko zalewamy ciepłym bulionem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, by pulpety nie przywarły do patelni.
  4. Koncentrat pomidorowy Z Podlaskiej Spiżarni rozcieńczamy ½ szklanki wody, solimy, słodzimy do smaku i dodajemy na patelnię. Całość już bez przykrycia gotujemy 12 minut, kilkukrotnie mieszając. Doprawiamy pieprzem ziołowym Z Podlaskiej Spiżarni.
  5. Sos z pulpecikami podajemy np. z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym parmezanem.