Składniki na danie dla 4 osób
- ½ kg mielonego mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko chowu ściółkowego Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżeczki przyprawy kresowej do mięsa mielonego Z Podlaskiej Spiżarni
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- szczypta soli
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki wody
- cukier do smaku
- parmezan
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia na maśle. Czosnek siekamy na drobno i także dodajemy na patelnię wraz z ziołami prowansalskimi i suszoną papryką.
- Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy dwoma łyżeczkami przyprawy kresowej do mięsa mielonego Z Podlaskiej Spiżarni. Dodajemy zawartość patelni, bułkę tartą i jajko. Wszystko solimy i dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kształtne kulki.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie smażymy pulpeciki z każdej strony aż do zarumienienia. Marchew tarkujemy na grubym oczku tarki i wrzucamy na patelnię, wszystko zalewamy ciepłym bulionem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, by pulpety nie przywarły do patelni.
- Koncentrat pomidorowy Z Podlaskiej Spiżarni rozcieńczamy ½ szklanki wody, solimy, słodzimy do smaku i dodajemy na patelnię. Całość już bez przykrycia gotujemy 12 minut, kilkukrotnie mieszając. Doprawiamy pieprzem ziołowym Z Podlaskiej Spiżarni.
- Sos z pulpecikami podajemy np. z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym parmezanem.