Składniki na placki
- 3 duże młode ziemniaki
- 4 łyżki ekologicznych płatków gryczanych Z Podlaskiej Spiżarni
- łyżka łuskanych pestek słonecznika Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 jajo chowu ściółkowego Z Podlaskiej Spiżarni
- szczypta pieprzu ziołowego - przyprawa kresowa Z Podlaskiej Spiżarni
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
- olej do smażenia placków
Składniki na sos śmietanowo-grzybowy
- pół szklanki suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany 18 %
- natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Grzyby suszone przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 30 minut, po czym gotujemy do miękkości w tym samym wywarze.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy odsączone z wywaru i pokrojone grzyby. Po podsmażeniu ponownie dodajemy wywar, doprawiamy solą i pieprzem, oraz posiekana natką pietruszki. Na koniec wlewamy śmietanę i cały czas mieszając zagotowujemy.
- Obieramy i tarkujemy ziemniaki. Do masy dodajemy płatki gryczane i pestki słonecznika. Wbijamy jajo.
- Całą masę solimy i pieprzymy pieprzem ziołowym. Mieszamy dodając mąki.
- Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia placków. łyżką formujemy placki. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor.
- Placki przekładamy na talerz. Sos wykładamy obok, by placki pozostały chrupiące. Smacznego!