4%
Placki ziemniaczane z płatkami gryczanymi i sos z grzybów leśnych

Placki ziemniaczane z płatkami gryczanymi i sos z grzybów leśnych

04.07.2019
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to smakołyk sam w sobie, a co jeśli urozmaicimy je płatkami gryczanymi? Będą jeszcze bardziej chrupiące! Do tego idealnie skomponuje się sos śmietanowo-grzybowy

Składniki na placki

  • 3 duże młode ziemniaki
  • 4 łyżki ekologicznych płatków gryczanych Z Podlaskiej Spiżarni
  • łyżka łuskanych pestek słonecznika Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 jajo chowu ściółkowego Z Podlaskiej Spiżarni
  • szczypta pieprzu ziołowego - przyprawa kresowa Z Podlaskiej Spiżarni
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
  • olej do smażenia placków
Spizarnia21039

Składniki na sos śmietanowo-grzybowy

  • pół szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18 %
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

6304
  1. Grzyby suszone przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 30 minut, po czym gotujemy do miękkości w tym samym wywarze.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę do zeszklenia.
  3. Do cebuli dodajemy odsączone z wywaru i pokrojone grzyby. Po podsmażeniu ponownie dodajemy wywar, doprawiamy solą i pieprzem, oraz posiekana natką pietruszki. Na koniec wlewamy śmietanę i cały czas mieszając zagotowujemy.
  4. Obieramy i tarkujemy ziemniaki. Do masy dodajemy płatki gryczane i pestki słonecznika. Wbijamy jajo.
  5. Całą masę solimy i pieprzymy pieprzem ziołowym. Mieszamy dodając mąki.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia placków. łyżką formujemy placki. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor.
  7. Placki przekładamy na talerz. Sos wykładamy obok, by placki pozostały chrupiące. Smacznego!