4%
Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście

08.02.2019
9 lutego obchodzony jest Dzień Pizzy. To danie proste, a smakuje niemal każdemu. Mamy sprawdzony przepis na smakowitą chrupiącą włoską klasyczną pizzę na cienkim cieście - możecie też użyć dodatków według własnego uznania.

Składniki na dużą pizzę

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej typu 00
  • 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Dodatki

  • ketchup Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • pieprz
  • świeża bazylia

Wykonanie

  1. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę soli, cukier oraz ciepłą wodę.
  2. Wyrabiamy ciasto powoli, na początku mieszając łyżką, a potem rękoma do uzyskania zwartej, elastycznej masy.
  3. Kulę ciasta pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką.
  4. Pieczarki czyścimy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę kroimy na piórka i smażymy na patelni razem z pieczarkami.
  5. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na okrągłej, lekko natłuszczonej oliwą blaszce ugniatając cienką warstwę.
  6. Do 5 łyżek ketchupu Z Podlaskiej Spiżarni dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oregano.
  7. Tak przygotowanym sosem pomidorowym smarujemy ciasto, rozkładamy równomiernie plastry mozzarelli i pieczarki z cebulą.
  8. Pizzę posypujemy oregano i pieprzem.
  9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 15 minut, aż do zarumienienia brzegów i spodu.
  10. Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy listki bazylii. Smacznego!