Składniki na dużą pizzę
Ciasto
- 250 g mąki pszennej typu 00
- 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
Dodatki
- ketchup Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 ząbek czosnku
- 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- pieprz
- świeża bazylia
Wykonanie
- Mąkę przesypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę soli, cukier oraz ciepłą wodę.
- Wyrabiamy ciasto powoli, na początku mieszając łyżką, a potem rękoma do uzyskania zwartej, elastycznej masy.
- Kulę ciasta pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką.
- Pieczarki czyścimy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę kroimy na piórka i smażymy na patelni razem z pieczarkami.
- Wyrośnięte ciasto rozkładamy na okrągłej, lekko natłuszczonej oliwą blaszce ugniatając cienką warstwę.
- Do 5 łyżek ketchupu Z Podlaskiej Spiżarni dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oregano.
- Tak przygotowanym sosem pomidorowym smarujemy ciasto, rozkładamy równomiernie plastry mozzarelli i pieczarki z cebulą.
- Pizzę posypujemy oregano i pieprzem.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 15 minut, aż do zarumienienia brzegów i spodu.
- Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy listki bazylii. Smacznego!