Składniki na farsz
- 450g Ekologiczna soczewica brązowa Z Podlaskiej Spiżarni
- 400 kg pieczarka smażona łagodna Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka kuminu
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie farszu
- Soczewicę wrzucić do garnka i wlać wodę, aby sięgała na 2 cm powyżej poziomu soczewicy. Zagotować i mieszając od czasu do czasu gotować około 40 minut, aż ziarna soczewicy zaczną się rozpadać. Jeżeli w międzyczasie soczewica zacznie przywierać do dna garnka, dolać wody.
- Ugotowaną soczewicę wymieszać z gotowymi pieczarkami z Podlaskiej Spiżarni ze słoiczka, doprawić do smaku.
Składniki na pierogi - 40 szt.
- 1 kg mąki orkiszowej jasnej BIO Z Podlaskiej Spiżarni
- 500 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- Sól - pół łyżeczki
Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do szerokiej miski, robimy dołek,
- Wbijamy jajka, solimy i zaparzamy wrzącą wodą, energicznie mieszając - zarabiamy ciasto,
- Odrywamy z ciasta kawałki, wałkujemy na cienkie płaty, wykrawamy krążki na które nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy i wrzucamy na osolona wrzącą wodę.
- Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Omasta z pestek dyni i słonecznika
- Pestki słonecznika BIO Z Podlaskiej Spiżarni 100g
- Pestki dyni BIO Podlaska spiżarnia 100g
- Olej słonecznikowy 2 łyżki
- Natka pietruszki garść( posiekana)
Przygotowanie
Pestki posiekać uprażyć w rondlu, dodać olej słonecznikowy i posiekaną natkę pietruszki, polać gotowe pierogi.