Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
- 3 łyżki miodu akacjowego Z Podlaskiej Spiżarni
- 4 jajka Z Podlaskiej Spiżarni
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- łyżeczka sody
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek, z których ubijamy sztywną pianę.
- Masło roztapiamy w rondelku.
- Do miski przesypujemy mąkę, sodę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy i przyprawę do piernika.
- W oddzielnej misce mieszamy miód, żółtka, ostudzone masło i mleko, a następnie przesypujemy do suchej mieszanki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy białka, delikatnie mieszając całą masę.
- Masę przekładamy do długiej blaszki pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około godzinę, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. - Smacznego!