2%
Piernik

Piernik

29.11.2019
Ciasto aromatycznie pachnące korzennymi przyprawami, wilgotne i kojarzące się z zimą i świętami - czyli piernik. Nie jest trudny w wykonaniu, a zachwyci domowników i gości.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej Z Podlaskiej Spiżarni
  • 3 łyżki miodu akacjowego Z Podlaskiej Spiżarni
  • 4 jajka Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • łyżeczka sody
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
Spizarnia21039

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek, z których ubijamy sztywną pianę.
  2. Masło roztapiamy w rondelku.
  3. Do miski przesypujemy mąkę, sodę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy i przyprawę do piernika.
  4. W oddzielnej misce mieszamy miód, żółtka, ostudzone masło i mleko, a następnie przesypujemy do suchej mieszanki i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy białka, delikatnie mieszając całą masę.
  6. Masę przekładamy do długiej blaszki pieczemy w
    piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około godzinę, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
  7. Smacznego!
Fb Miod
6276