6%
Pielmieni

Pielmieni

12.03.2021
Delikatne ciasto i soczysty farsz mięsny, podawane z masłem lub kwaśną śmietaną - takie są pielmieni. Małe pierożki typowe dla kuchni rosyjskiej i ukraińskiej rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajo Z podlaskiej Spiżarni
  • 100 ml bulionu
  • 500 g pszennej mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małą cebula
  • masło Z Podlaskiej Spiżarni lub śmietana
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pielmieni
  1. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy ciepłą wodę.
  2. Wyrabiamy ciasto, tak, by zaczęło odchodzić od rąk.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich przykrywamy ściereczką. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ringiem lub małą szklanką kółka.
  4. Dwa rodzaje mięsa dokładnie mieszamy. Dodajemy ostygnięty wywar. Oddzielamy żółtko od białka i dodajemy je do farszu.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem.
  6. Na bardzo drobno siekamy cebulę i czosnek, smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do mięsa.
  7. Farsz nakładamy łyżeczką na ciasto. Sklejamy jak zwykłe pierogi a następnie sklejamy dwie końcówki, by uzyskać formę "uszka".

  8. Nasze pielmieni gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.

  9. Po ugotowaniu odcedzamy pielmieni na talerz. Polewamy masłem lub podajemy z kwaśną śmietaną.

  10. Smacznego!

Masło extra Z Podlaskiej Spizarni 1