SKŁADNIKI
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajo Z podlaskiej Spiżarni
- 100 ml bulionu
- 500 g pszennej mąki
- szklanka ciepłej wody
- majeranek,
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą cebula
- masło Z Podlaskiej Spiżarni lub śmietana
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy ciepłą wodę.
- Wyrabiamy ciasto, tak, by zaczęło odchodzić od rąk.
- Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich przykrywamy ściereczką. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ringiem lub małą szklanką kółka.
- Dwa rodzaje mięsa dokładnie mieszamy. Dodajemy ostygnięty wywar. Oddzielamy żółtko od białka i dodajemy je do farszu.
- Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem.
- Na bardzo drobno siekamy cebulę i czosnek, smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do mięsa.
Farsz nakładamy łyżeczką na ciasto. Sklejamy jak zwykłe pierogi a następnie sklejamy dwie końcówki, by uzyskać formę "uszka".
Nasze pielmieni gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Po ugotowaniu odcedzamy pielmieni na talerz. Polewamy masłem lub podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!