2%
Pavlova z owocami

Pavlova z owocami

05.08.2019
Krucha beza, puszysty krem z serka mascarpone i kwaskowate owoce - to harmonijne połączenie klasycznego deseru idealnego na letnie spotkania.

Składniki

  • 250 g cukru
  • 4 białka z jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 10 truskawek
  • 20 jeżyn
  • 20 borówek amerykańskich lub jagód
  • listki mięty do dekoracji
Mixed Berries 1470228 1280

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni C. Okrągłą blaszkę do pieczenia bezy wykładamy papierem. Dla ułatwienia rozkładania masy, można narysować okrąg o średnicy około 20 cm.
  • Oddzielamy z jaj białka, ubijamy je przez kilka minut na gęstą i sztywną pianę, dodając powoli po łyżeczce cukru. Następnie dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  • Masę na bezę przekładamy dynamicznie dużą łyżką na blaszkę, tak, by nie straciła na puszystości. Układając na obrysowany okrąg podnosimy boki.
  • Wstawiamy bezę do piekarnika na 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pozostawiamy ją jeszcze na przynajmniej 2,5 godziny.
  • Schłodzony serek mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier waniliowy miksujemy ok minuty do uzyskania sztywnej masy. Krem wstawiamy do lodówki, a przekładamy go na bezę na chwilę przed podaniem, rozsmarowując po wierzchu.
  • Na krem układamy pokrojone truskawki, borówki lub jagody i jeżyny, dekorujemy listkami mięty. Smacznego!