Składniki
- 250 g cukru
- 4 białka z jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 10 truskawek
- 20 jeżyn
- 20 borówek amerykańskich lub jagód
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni C. Okrągłą blaszkę do pieczenia bezy wykładamy papierem. Dla ułatwienia rozkładania masy, można narysować okrąg o średnicy około 20 cm.
- Oddzielamy z jaj białka, ubijamy je przez kilka minut na gęstą i sztywną pianę, dodając powoli po łyżeczce cukru. Następnie dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.
- Masę na bezę przekładamy dynamicznie dużą łyżką na blaszkę, tak, by nie straciła na puszystości. Układając na obrysowany okrąg podnosimy boki.
- Wstawiamy bezę do piekarnika na 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i pozostawiamy ją jeszcze na przynajmniej 2,5 godziny.
- Schłodzony serek mascarpone, zimną śmietankę oraz cukier waniliowy miksujemy ok minuty do uzyskania sztywnej masy. Krem wstawiamy do lodówki, a przekładamy go na bezę na chwilę przed podaniem, rozsmarowując po wierzchu.
- Na krem układamy pokrojone truskawki, borówki lub jagody i jeżyny, dekorujemy listkami mięty. Smacznego!