2%
Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych Z Podlaskiej Spiżarni z podpłomykami

Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych Z Podlaskiej Spiżarni z podpłomykami

27.07.2018
Polecamy Wam zdrową przekąskę według przepisu szefowej kuchni Ewy Bałdyś-Jakuć, która jest łatwa w przygotowaniu, a zachwyca oryginalnym smakiem.
Img 5800

Składniki na pastę

  • Ekologiczna ciecierzyca Z Podlaskiej Spiżarni 200g
  • Ekologiczne pomidory suszone Z Podlaskiej Spiżarni 150g
  • czerwona cebula - 4 szt.
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • garść bazylii świeżej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól ziołowa Z Podlaskie Spiżarni
  • pieprz czarny
8383

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na 12 h i ugotować.
  2. Namoczyć suszone pomidory na 5 h.
  3. Cebulę pokroić w pióra zeszklić z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodać ocet balsamiczny i dusić wszystko przez kolejne 4-5 minut.
  4. Ugotowaną ciecierzycę, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory i bazylię przełożyć do miski. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać oliwą i zblendować na gładką pastę.
  5. Doprawić solą ziołową i pieprzem.

Składniki na podpłomyki

  • mąka żytnia razowa BIO Z Podlaskiej Spiżarni 150 g
  • mąka orkiszowa BIO Z Podlaskiej Spiżarni 150 g
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli ziołowej Z Podlaskiej Spiżarni
  • 1 łyżka lnu brązowego Z Podlaskiej Spiżarni
6273

Przygotowanie

  1. Mąki połączyć ze sobą i dodać sól ziołową.
  2. Len zalać wrzątkiem, ostudzić (letnia woda), dodać do mąki razem z wodą. Ciasto wyrobić i zostawić na 15 minut pod ściereczką.
  3. Ciasto dzielimy na kulki, cienko wałkujemy, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  4. Smażymy na suchej patelni po 30 sekund z każdej strony.
  5. Kroimy według uznania i na podpłomyki nakładamy pastę.