Składniki na pastę
- Ekologiczna ciecierzyca Z Podlaskiej Spiżarni 200g
- Ekologiczne pomidory suszone Z Podlaskiej Spiżarni 150g
- czerwona cebula - 4 szt.
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy
- garść bazylii świeżej
- 4 ząbki czosnku
- sól ziołowa Z Podlaskie Spiżarni
- pieprz czarny
Przygotowanie
- Ciecierzycę namoczyć na 12 h i ugotować.
- Namoczyć suszone pomidory na 5 h.
- Cebulę pokroić w pióra zeszklić z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodać ocet balsamiczny i dusić wszystko przez kolejne 4-5 minut.
- Ugotowaną ciecierzycę, cebulę z czosnkiem, suszone pomidory i bazylię przełożyć do miski. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać oliwą i zblendować na gładką pastę.
- Doprawić solą ziołową i pieprzem.
Składniki na podpłomyki
- mąka żytnia razowa BIO Z Podlaskiej Spiżarni 150 g
- mąka orkiszowa BIO Z Podlaskiej Spiżarni 150 g
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli ziołowej Z Podlaskiej Spiżarni
- 1 łyżka lnu brązowego Z Podlaskiej Spiżarni
Przygotowanie
- Mąki połączyć ze sobą i dodać sól ziołową.
- Len zalać wrzątkiem, ostudzić (letnia woda), dodać do mąki razem z wodą. Ciasto wyrobić i zostawić na 15 minut pod ściereczką.
- Ciasto dzielimy na kulki, cienko wałkujemy, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
- Smażymy na suchej patelni po 30 sekund z każdej strony.
- Kroimy według uznania i na podpłomyki nakładamy pastę.