SKŁADNIKI
- 50 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego, a w oryginale jagnięciny)
- jedno jajo Z Podlaskiej Spiżarni
- 400 ml mleka
- 10 g żółtego sera
- 2 bakłażany,
- 4 mięsiste pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki,
- pół kostki masła,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- oregano
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Obsmażamy po obu stronach na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.
- Dwie łyżki masła rozgrzewamy na patelni, pomidory, cebule i czosnek kroimy na drobno i smażymy ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy mięso mielone oraz koncentrat pomidorowy. Smażymy kolejne 10 minut. W trakcie doprawiamy cynamonem, oregano, solą i pieprzem.
- W rondelku roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i mleko, mieszamy do powstania sosu beszamelowego. Dodajemy roztrzepane jajko, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i mieszamy.
- Na dnie żaroodpornego naczynia układamy przesmażone plastry bakłażana. Następnie układamy warstwę mięsa z sosem pomidorowym. Czynność powtarzamy, a na samej górze naszą zapiekankę polewamy białym sosem oraz startym na drobno serem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, pieczemy naszą musakę około 50 minut.
- Smacznego!