4%
Musaka

Musaka

08.01.2021
Nie możemy teraz za bardzo wyjeżdżać w różne zakątki świata, dlatego polecamy Wam podróże kulinarne. Dziś serwujemy przepis na grecką tradycyjną zapiekankę z bakłażana, ziemniaków i mięsa.

SKŁADNIKI

  • 50 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego, a w oryginale jagnięciny)
  • jedno jajo Z Podlaskiej Spiżarni
  • 400 ml mleka
  • 10 g żółtego sera
  • 2 bakłażany,
  • 4 mięsiste pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • pół kostki masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • oregano
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy
Adobe Stock 284671568

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Obsmażamy po obu stronach na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.
  2. Dwie łyżki masła rozgrzewamy na patelni, pomidory, cebule i czosnek kroimy na drobno i smażymy ok. 5 minut.
  3. Następnie dodajemy mięso mielone oraz koncentrat pomidorowy. Smażymy kolejne 10 minut. W trakcie doprawiamy cynamonem, oregano, solą i pieprzem.
  4. W rondelku roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i mleko, mieszamy do powstania sosu beszamelowego. Dodajemy roztrzepane jajko, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i mieszamy.
  5. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy przesmażone plastry bakłażana. Następnie układamy warstwę mięsa z sosem pomidorowym. Czynność powtarzamy, a na samej górze naszą zapiekankę polewamy białym sosem oraz startym na drobno serem.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, pieczemy naszą musakę około 50 minut.
  7. Smacznego!