0%
Mrowisko

Mrowisko

23.01.2023
Tradycja pogranicza litewskiego przynosi niesamowity przysmak, znany już nie tylko na Podlasiu, który serwować możemy w karnawale zamiast faworków. Przepis na ciasto jest podobny, ale mrowisko to słodkość miodu, rodzynek i maku, a przede wszystkim efektowa forma.

SKŁADNIKI

  • 6 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła Z Podlaskiej Spiżarni
  • 200 g śmietany 18 %
  • szklanka cukru
  • rodzynki
  • mak
  • miód akacjowy Z Podlaskiej Spiżarni
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu

PRZYGOTOWANIE

Miód akacjow zps
  1. Masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy do niej jaja, śmietanę oraz kieliszek spirytusu i nadal ucieramy.
  3. Przesiewamy mąkę, mieszamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy ją do innych składników cały czas mieszając, aby ciasto było idealnie wyrobione i dobrze napowietrzone.
  4. Następnie owijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu nagrzewamy olej w garnku, wyjmujemy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko na stolnicy. Wykrawamy prostokąty jak na faworki.
  6. Każdy kawałek smażymy po obu stronach do zarumienienia, a po wyjęciu z tłuszczu odkładamy na papierowy ręcznik.
  7. Rozwałkowane ciasto tniemy w prostokąty i smażymy w głębokim oleju (na głębokiej patelni lub w rondlu) po minucie z każdej strony – na złoty kolor. Odkładamy na przygotowany ręcznik papierowy do odsączenia i ostygnięcia.
  8. Gdy mamy już usmażone i ostudzone wszystkie kawałki, szykujemy tacę, którą polewamy płynnym, podgrzanym w kąpieli wodnej miodem.
  9. Stopniowo układamy w kopczyk, polewając miodem, posypując makiem i rodzynkami.
  10. Smacznego!