SKŁADNIKI
- 6 jaj Z Podlaskiej Spiżarni
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 kostki masła Z Podlaskiej Spiżarni
- 200 g śmietany 18 %
- szklanka cukru
- rodzynki
- mak
- miód akacjowy Z Podlaskiej Spiżarni
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypta soli
- kieliszek spirytusu
PRZYGOTOWANIE
- Masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy do niej jaja, śmietanę oraz kieliszek spirytusu i nadal ucieramy.
- Przesiewamy mąkę, mieszamy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy ją do innych składników cały czas mieszając, aby ciasto było idealnie wyrobione i dobrze napowietrzone.
- Następnie owijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Po upływie tego czasu nagrzewamy olej w garnku, wyjmujemy ciasto, dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko na stolnicy. Wykrawamy prostokąty jak na faworki.
- Każdy kawałek smażymy po obu stronach do zarumienienia, a po wyjęciu z tłuszczu odkładamy na papierowy ręcznik.
- Rozwałkowane ciasto tniemy w prostokąty i smażymy w głębokim oleju (na głębokiej patelni lub w rondlu) po minucie z każdej strony – na złoty kolor. Odkładamy na przygotowany ręcznik papierowy do odsączenia i ostygnięcia.
- Gdy mamy już usmażone i ostudzone wszystkie kawałki, szykujemy tacę, którą polewamy płynnym, podgrzanym w kąpieli wodnej miodem.
- Stopniowo układamy w kopczyk, polewając miodem, posypując makiem i rodzynkami.
- Smacznego!