SKŁADNIKI
- 3 jaja z Podlaskiej Spiżarni
- 100 g śmietany 18%
- 300 g twarogu tłustego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Oddzielamy żółtka od białek. Do wysokiego naczynia przekładamy rozdrobniony widelcem twaróg, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
- Do masy dodajemy mąkę i sodę, dokładnie ucieramy.
- Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 30 małych porcji i formujemy z nich pączusie.
- W wysokim garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Pączki wrzucamy do tłuszczu partiami, obsmażamy po minucie z każdej strony na złoty kolor.
- Po wyjęciu układamy na papierowym ręczniku, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!