SKŁADNIKI
- 3 jaja z Podlaskiej Spiżarni
 - 100 g śmietany 18%
 - 300 g twarogu tłustego
 - 1/3 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru wanilinowego
 - 250 g mąki pszennej
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - olej do smażenia
 - cukier puder do posypania
 
      PRZYGOTOWANIE
- Oddzielamy żółtka od białek. Do wysokiego naczynia przekładamy rozdrobniony widelcem twaróg, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
 - Do masy dodajemy mąkę i sodę, dokładnie ucieramy.
 - Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 30 małych porcji i formujemy z nich pączusie.
 - W wysokim garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Pączki wrzucamy do tłuszczu partiami, obsmażamy po minucie z każdej strony na złoty kolor.
 - Po wyjęciu układamy na papierowym ręczniku, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
 - Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 - Smacznego!
 
