3%
Marokańska zupa harira z soczewicą i ciecierzycą Z Podlaskiej Spiżarni

Marokańska zupa harira z soczewicą i ciecierzycą Z Podlaskiej Spiżarni

14.03.2019
Zupa harira to klasyka marokańskiej kuchni - bardzo aromatyczna, gęsta i pożywna, może być propozycją zarówno na lunch, jak i wykwintną kolację.

SKŁADNIKI

  • 400 g wołowiny
  • 200 g ekologicznej soczewicy brązowej Z podlaskiej Spiżarni
  • 200 g ekologicznej ciecierzycy j Z Podlaskiej Spiżarni
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • świeża kolendra
  • świeża pietruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 6 pałeczek szafranu
  • szczypta pieprzu
  • cytryna
Img 20190313 203931

PRZYGOTOWANIE

  1. Przepłukaną ciecierzycę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotujemy w lekko osolonej wodzie i odsadzamy.
  2. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek (2 łyżki) do zarumienienia, a następnie przełożyć do garnka, w którym gotowana będzie zupa.
  3. Cebulę siekamy w kostkę, kroimy czosnek i i podsmażamy do zeszklenia na tej samej patelni na pozostałe oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz utarte w moździerzu przyprawy: kmin rzymski, paprykę, kurkumę, imbir i cynamon i smażymy ok 5 minut mieszając.
  4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy bulionem warzywnym.
  5. Dodajemy pomidory z puszki oraz pałeczki szafranu, sól i pieprz.
  6. . Gotujemy zupę do miękkości mięsa - ok 1,5 godziny. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewice brązową.
  7. . Gotujemy aż soczewica będzie miękka, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Pół cytryny kroimy na plasterki i z pozostałe wyciskamy sok i dodajemy do zupy.
  8. Gotową zupę posypujemy posiekaną kolendrą i pietruszką. Smacznego.