0%
Makowiec

Makowiec

18.12.2020

SKŁADNIKI NA DWA CIASTA

  • 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
  • puszka masy makowej
  • 600 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła
  • łyżeczka cukru waniliowy
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczy lub posypka w świątecznych kształtach do dekoracji

Na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny z pół łyżeczki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy 3 łyżeczki suchych drożdży. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Przesiewamy mąkę do miski.
  3. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
  4. Do miski z mąką dodajemy jedno jajko i 2 oddzielone żółtka, mleko z drożdżami, masło, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
  5. Wyrabiamy masę mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. Gdy ciasto podwoi wielkość, wykładamy je na stolnicę przesypaną mąką i delikatnie zagniatamy.
  8. Przekładamy ciasto na lekko podsypany mąką blat i kilka razy delikatnie zagniatamy a następnie dzielimy na pół.
  9. Dwie części wałkujemy na prostokąty.
  10. Masę makową przekładamy do miski. Dwa białka ubijamy na sztywno i mieszamy z makiem, a następnie rozsmarowujemy na dwóch kawałkach ciasta.
  11. Ciasto zwijamy w 2 rolady makowe, końcówki podwijamy pod spód i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na chwilę jeszcze pozostawiając do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, smarujemy wierzch ciasta rozmieszanym jajkiem.
  12. Ciasto pieczemy przez około godzinę i odstawiamy do ostygnięcia.
  13. Przygotowujemy lukier mieszając ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Ciasto polewamy równomiernie lukrem, a następnie posypujemy skórką z pomarańczy i dekoracjami. Smacznego.
Spizarnia21039