SKŁADNIKI NA DWA CIASTA
- 4 jaja Z Podlaskiej Spiżarni
- puszka masy makowej
- 600 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- kostka masła
- łyżeczka cukru waniliowy
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczy lub posypka w świątecznych kształtach do dekoracji
Na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny z pół łyżeczki gorącej wody
Przygotowanie
- Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy 3 łyżeczki suchych drożdży. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Przesiewamy mąkę do miski.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
- Do miski z mąką dodajemy jedno jajko i 2 oddzielone żółtka, mleko z drożdżami, masło, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
- Wyrabiamy masę mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi wielkość, wykładamy je na stolnicę przesypaną mąką i delikatnie zagniatamy.
- Przekładamy ciasto na lekko podsypany mąką blat i kilka razy delikatnie zagniatamy a następnie dzielimy na pół.
- Dwie części wałkujemy na prostokąty.
- Masę makową przekładamy do miski. Dwa białka ubijamy na sztywno i mieszamy z makiem, a następnie rozsmarowujemy na dwóch kawałkach ciasta.
- Ciasto zwijamy w 2 rolady makowe, końcówki podwijamy pod spód i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na chwilę jeszcze pozostawiając do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, smarujemy wierzch ciasta rozmieszanym jajkiem.
- Ciasto pieczemy przez około godzinę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy lukier mieszając ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Ciasto polewamy równomiernie lukrem, a następnie posypujemy skórką z pomarańczy i dekoracjami. Smacznego.