Składniki
- duży kalafior
- 2 jajka Z Podlaskiej Spiżarni
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Składniki
- Kalafior obieramy z liści, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będzie miękki
- Ugotowanego kalafiora studzimy i rozdrabniamy blenderem lub ugniatając w prasce do ziemniaków, ewentualnie ścieramy na tarce.
- Masę z kalafiora przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka i 4 łyżki bułki tartej.
- Siekamy drobno natkę pietruszki oraz ząbek czosnku, dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
- Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki po każdej ze stron do zarumienienia, delikatnie przekładając.
- Odsączamy kotleciki z tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy np. z puree ziemniaczanym i sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmeitany. Smacznego!