1%
Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

26.05.2020
Chorten poleca danie idealne na wiosnę - zamiast klasycznych kotletów mielonych zaserwujcie kotlety z kalafiora. Ten delikatny smak na pewno was zachwyci.

Składniki

  • duży kalafior
  • 2 jajka Z Podlaskiej Spiżarni
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Składniki


  1. Kalafior obieramy z liści, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będzie miękki
  2. Ugotowanego kalafiora studzimy i rozdrabniamy blenderem lub ugniatając w prasce do ziemniaków, ewentualnie ścieramy na tarce.
  3. Masę z kalafiora przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka i 4 łyżki bułki tartej.
  4. Siekamy drobno natkę pietruszki oraz ząbek czosnku, dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki po każdej ze stron do zarumienienia, delikatnie przekładając.
  7. Odsączamy kotleciki z tłuszczu na papierowym ręczniku, podajemy np. z puree ziemniaczanym i sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmeitany. Smacznego!
Adobestock 204083042